|
2010-11-05 20:39:22, péntek
|
|
|
|
|
|
Francia vaníliakrém torta (más néven: Saint-Honoré torta)
Hozzávalók
A tésztához: 10 dkg vaj, 25 dkg liszt, 6 tojás, fél kk. sütőpor
A krémhez: 15 g zselatin, 1 cs. vaníliás cukor, 25 dkg cukor, 4 dl tej, 6 tojás, 1 cs. vaníliás pudingpor
A díszítéshez: 1 kk. citromlé, 20 dkg cukor, 1 cs. vaníliás cukor, 1 cs. habfixáló, 2,5 dl tejszín
Előkészítés
A tésztához a vajjal és csipet sóval felforralunk 2,5 dl vizet. Beleszórjuk a lisztet, és folyamatosan kevergetve addig forrósítjuk, amíg a massza összeáll. Lehúzzuk a tűzről, hagyjuk majdnem teljesen kihűlni. Sütőpapírral kibélelünk egy 26 cm átmérőjű, kapcsos tortaformát és egy nagyobb tepsit. A sütőt 220 °C-ra előmelegítjük, aljára beteszünk egy melegvízzel félig telt edénykét.
Elkészítés
A tojások egyikében eldolgozzuk a sütőport, majd egyenként valamennyit a masszához keverjük. Sima csőrös habzsákba töltjük, fél cm távolságot tartva koncentrikus köröket nyomunk belőle a tortaforma aljára. A maradékból nagyobb mogyorónyi halmokat nyomunk a tepsire. Mindkét formációt aranysárgára sütjük, végül a kikapcsolt, fakanállal kitámasztott ajtajú sütőben még 5 percig szárítjuk. A tésztalapot és a fánkocskákat rácsra emeljük.
A krémhez a zselatint felolvasztjuk. A vaníliás cukrot 5 dkg cukorral együtt 3 dl tejhez adjuk, felforraljuk. A tojások sárgáját simára keverjük a pudingporral és a maradék 1 dl tejjel, majd hozzászűrjük a vaníliás tejet, gőz fölött besűrítjük, végül beleolvasztjuk a zselatint és lehúzzuk a tűzről.
A tojásfehérjét csipet sóval kemény habbá verjük, majd apránként 20 dkg cukrot keverünk bele. Beleforgatjuk a meleg krémbe. A tortaforma oldalát sütőpapírral kibéleljük, belefektetjük a tortalapot, tetejére simítjuk a krémet, és 12 órára behűtjük.
A díszítéshez 2 ek. vízzel és a citromlével aranysárgára pirítjuk a cukrot. Egyenként megmártogatunk benne 17 fánkocskát, és rácsra ültetve hagyjuk megszáradni rajta a mázat. A maradékból fakanál segítségével hosszú csíkokat húzunk.
Leemeljük a tortáról a karikát és a sütőpapírt, tálra csúsztatjuk, oldalát apróra vágott fánkforgáccsal beszórjuk. A vaníliás cukorral és a habfixálóval kemény habbá verjük a tejszínt, csillagcsőrös habzsákba szedjük, majd becsíkozzuk vele a torta tetejét. Szélét körberakjuk a fánkocskákkal és egyet a közepére is teszünk. A karamellcsíkokkal díszítjük közvetlenül tálalás előtt.
Forrás: szépzöld
|
|
|
0 komment
, kategória: Desszertek- sütik |
|
Címkék: fánkforgáccsal, megmártogatunk, beleolvasztjuk, csillagcsőrös, beleforgatjuk, tojásfehérjét, felolvasztjuk, előmelegítjük, fánkocskákkal, belefektetjük, aranysárgára, habfixálóval, sütőpapírral, felforralunk, pudingporral, koncentrikus, kitámasztott, fánkocskákat, felforraljuk, hozzászűrjük, folyamatosan, segítségével, valamennyit, tortaformát, beleszórjuk, megszáradni, melegvízzel, közvetlenül, előkészítés, eldolgozzuk, tésztalapot, díszítéshez, csúsztatjuk, citromlével, forrósítjuk, körberakjuk, massza összeáll, nagyobb tepsit, melegvízzel félig, tojások egyikében, masszához keverjük, tortaforma aljára, maradékból nagyobb, fánkocskákat rácsra, zselatint felolvasztjuk, vaníliás cukrot, tojások sárgáját, vaníliás tejet, tojásfehérjét csipet, meleg krémbe, tortaforma oldalát, citromlével aranysárgára,
|
|
|
|
massza összeáll, nagyobb tepsit, melegvízzel félig, tojások egyikében, masszához keverjük, tortaforma aljára, maradékból nagyobb, fánkocskákat rácsra, zselatint felolvasztjuk, vaníliás cukrot, tojások sárgáját, vaníliás tejet, tojásfehérjét csipet, meleg krémbe, tortaforma oldalát, citromlével aranysárgára, maradékból fakanál, vaníliás cukorral, habfixálóval kemény, torta tetejét, karamellcsíkokkal díszítjük, fánkforgáccsal, megmártogatunk, beleolvasztjuk, csillagcsőrös, beleforgatjuk, tojásfehérjét, felolvasztjuk, előmelegítjük, fánkocskákkal, belefektetjük, aranysárgára, habfixálóval, sütőpapírral, felforralunk, pudingporral, koncentrikus, kitámasztott, fánkocskákat, felforraljuk, hozzászűrjük, folyamatosan, segítségével, valamennyit, tortaformát, beleszórjuk, megszáradni, melegvízzel, közvetlenül, előkészítés, eldolgozzuk, tésztalapot, díszítéshez, csúsztatjuk, citromlével, forrósítjuk, körberakjuk, vaníliakrém, becsíkozzuk, elkészítés, kibélelünk, besűrítjük, maradékból, kevergetve, hozzávalók, tortaforma, fánkocskát, távolságot, mogyorónyi, kikapcsolt, tortalapot, sütőpapírt, kibéleljük, fakanállal, zselatint, leemeljük, egyikében, tésztához, habzsákba, formációt, egyenként, masszához, beteszünk, szárítjuk, beszórjuk, díszítjük, habfixáló, pudingpor, apránként, vaníliás, tetejére, citromlé, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
48 db bejegyzés |
e év: |
529 db bejegyzés |
Összes: |
49322 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 5809
- e Hét: 30700
- e Hónap: 62186
- e Év: 266887
|
|
|